top of page
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube

AB Siber Savunma Politikası ve TikTok'un Yasaklanması

01.03.23

Yazan:

Tugay Karayel

Avrupa Birliği’nin Siber Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Dita Charanzova “TikTok eğer AB kurumlarında yasal biçimde yer alabilmeyi istiyorsa, öncelikle bizim standartlarımızı karşılayabilmeli”

Avrupa Komisyonu geçtiğimiz hafta çalışanlarının telefonlarından “TikTok” isimli sosyal medya uygulamasını silmesini resmen istemişti. Zira söz konusu uygulamanın Pekin hükümeti tarafından casusluk faaliyetlerinde kullanılabileceği, bu yüzden de Komisyon üyelerinin telefonunda yer almasının sakıncalı olacağı belirtilmişti.

"AB çalışanları, 15 Mart tarihine kadar telefonlarından bu uygulamayı silmedikleri takdirde Skype ve Mail hesaplarına erişimleri engellenecek.."


Euractiv’de yer alan habere göre Avrupa Birliği, Çin’den gelen tepkilere aldırış etmeyip bu yasağı AB Bakanlar Konseyi ve AB Parlamentosu gibi kurumlarına da getirmiş durumda. Çalışanların ve Avrupa Birliği’nin verilerini korumak için yapılan bu yasağa uymayan AB çalışanları, 15 Mart tarihine kadar telefonlarından bu uygulamayı silmedikleri takdirde Skype ve Mail hesaplarına erişimleri engellenecek.

Avrupa Birliği’nin Siber Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Dita Charanzova “TikTok eğer AB kurumlarında yasal biçimde yer alabilmeyi istiyorsa, öncelikle bizim standartlarımızı karşılayabilmeli” şeklindeki açıklamasıyla Çinli sosyal medya devine adeta gözdağı verdi. Tıpkı Avrupa Birliği gibi, Amerika Birleşik Devletleri’nde de federal ya da ulusal fark etmeksizin devletin her alanında TikTok yasaklandı ve hükümet görevlilerine uygulamayı silmeleri için 30 günlük bir süre tanındı.

Avrupa Birliği Siber Rezervi

AB’nin siber saldırılardan korunmaya yönelik çalışmaları aslında yeni değil. Zira Rusya-Ukrayna savaşının henüz ilk günlerinde (Mart 2022) Birlik içerisinde siber saldırılara karşı koyma kapasitesini artıracak bir atılımın yapılması gerektiği konuşulmaya başlanmıştı. Bu yıl 5 Nisan tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından bir “Avrupa Siber Dayanışma Yasa Taslağı” sunulması bekleniyor. Bu yasa taslağı ile oluşturulması planlanan Avrupa Siber Savunma Politikasının amacı AB genelinde (ve elverişli aday ülkelerde) siber saldırılara dayanıklı bir “siber rezerv” oluşturmak. Tabi bu rezervin AB dışı yazılım ve teknoloji şirketlerine karşı tavrının ne olacağı büyük merak konusu. Yine özellikle Çin kaynaklı olan teknoloji devlerinin (Huawei gibi) bu yasadan en zararlı çıkacak olan kuruluşlar olması bekleniyor desek yanlış olmaz.

Diğer Yazılar

08.01.25

Trump'tan "Donroe Doktrini" İlanı: "Grönland Bizim Toprağımız!"

Donald Trump, bugün Florida'daki malikanesi Mar-a-Lago'da yaptığı bir açıklamada Grönland'ın ABD topraklarına dahil edilmesi gerekliliğini bir kez daha vurguladı. Trump, bu talebinin özellikle "ulusal güvenlik ve bağımsızlık" amaçlarına hizmet edeceğini belirtti ve Grönland'ı ABD için "kritik bir bölge" olarak tanımladı.

29.12.24

ABD’nin Küresel Hegemonluğu Terk Ettiği Bir Dünyada Yeni Liberal Uluslararası Dünya Düzenini Neler Bekliyor?

2016 yılı ABD tarihi açısından önemli bir kırılma noktasıydı. Zira Donald Trump gibi nevi şahsına münhasır bir lider başkanlık koltuğuna oturmuştu. Mevcut konjonktürün aksine Trump artık Avrupa’nın abisi rolünü ABD’ye daha fazla oynatmak istemiyordu. Ekonomik olarak külfetli olduğu için ABD kendisini doğrudan ilgilendirmedikçe hiçbir soruna müdahil olmamalı ve kendi çıkarını öncelemeliydi.

22.11.24

Milliyetçilik, Millet ve Toplum Üzerine

Milliyetçilik kavramı, her ne kadar bugün kullandığımız modern anlamıyla tarih sahnesine Fransız İhtilali zamanı çıkmış olarak kabul edilse de aslında tarih boyunca hep olagelmiş bir mefhumdur. Bu kavramın ilk örneklerini insanlığın ilk kabilelerinde ve klanlarında görmek mümkündür.

bottom of page